Bragt i Ekstra Bladet 3. april 2020

Pelle Dragsted, tidligere MF for Enhedslisten

Det er ufatteligt, at regeringen kan finde 300 milliarder til at holde hånden under erhvervslivet, men ikke vil hjælpe de fyrede med rimelige dagpenge under krisen.

44.000 danskere har i de seneste dage modtaget en fyreseddel fra chefen. Industriarbejdere, taxachauffører, ansatte i hoteller og restauranter, og mange andre har helt uden egen skyld mistet deres arbejde som følge af corona-krisen og nedlukningen af Danmark.

Regeringen har i de seneste uger præsenteret en række hjælpepakker til erhvervslivet, for at sikre at virksomhederne holder på så mange medarbejdere som muligt. Det er rigtig godt og nødvendigt. Men det hjælper bare ikke dem, der alligevel har fået en fyreseddel og allerede står med håret i postkassen.  

Dagpengene er i mange år blevet udhulet af såkaldte reformer (et andet ord for nedskæringer). Det betyder, at mange af dem, der bliver fyret nu, mister omkring halvdelen af deres indtægt fra den ene dag til den anden. Det kan få voldsomme konsekvenser for mange familier, hvis krisen fortsætter. Husleje, der ikke kan betales. Gæld, der ikke kan afdrages. Det er en dybt ulykkelig situation. Og nogle familier er tilmed dobbelt ramt, fordi både mor og far er blevet sendt hjem.

Det store indkomsttab hos dem, der nu bliver arbejdsløse, vil tilmed skade økonomien, fordi den vil få efterspørgslen til at falde.  Det rammer virksomhederne og kan i en ond cirkel føre til endnu flere fyringer. Som overvismand Carl-Johan Dalgaard senest har peget på, så er økonomisk hjælp til de laveste indkomster faktisk den bedste måde at få økonomien sparket i gang igen.

Derfor er det ufatteligt, at den socialdemokratiske regering ikke … Læs hele artiklen i Ekstra Bladet