BOOK ET FOREDRAG

Nordisk socialisme

Et oplæg med udgangspunkt i min bog, Nordisk Socialisme – på vej mod en demokratisk økonomi.

Finanskrise, klimaforandringer og voksende social og økonomisk har sat spørgsmålstegn ved den kapitalistiske økonomi, og givet den demokratiske socialisme ny vind i sejlene. Men hvordan kan økonomien styres mere demokratisk? Hvad betyder det at demokratisere ejerskabet? Hvilken rolle skal markedsmekanismerne spille? Og hvordan skaber vi en økonomi, der sikrer mest mulig frihed og indflydelse for den enkelte?

I oplægget vil jeg argumentere for, at kimen til en fremtidig demokratisk økonomi allerede findes i de nordiske landes velfærdssamfund og erfaringer med demokratisk ejerskab.”

Hvem skal have bank? - Foredrag om en demokratisk finanssektor

Finanssektorens uansvarlighed kastede os ud i den store finanskrise, og siden er der næsten ikke gået en måned uden nye skandaler om hvidvask, skattely og svindel. Er det en god idé at vi har overladt en så afgørende samfundsmæssig infrastruktur til private interesser, eller er det på tide at genopbygge demokratiske og profit-frie alternativer?

Den politiske regnemaskine

Lavere skat i toppen er godt for økonomien. Og det samme er lavere ydelser til mennesker ramt af arbejdsløshed. Til gengæld spiller den ingen positiv rolle for økonomien at investere i børnehaver eller sygehuse. Det er i hvert fald udgangspunktet for de regnemodeller i finansministeriet, der lægger til grund for den førte økonomiske politik.

I dette oplæg vil jeg med udgangspunkt i rapporten, Den politiske regnemaskine – Rapport om finansministeriets økonomiske antagelser og deres økonomiske konsekvenser – give en pædagogisk introduktion til finansministeriets regnemodeller, og diskutere hvilken betydning der har for den politiske udvikling.

Tilpassede foredrag

Jeg stiller også gerne op til mere skræddersyede oplæg om økonomisk politik, aktuelle politiske spørgsmål, eller om venstrefløjens muligheder og udfordringer.