Bragt i Information 5. september 2019

Uddrag

Det er jo aldrig rart at blive overhalet venstre om – og da slet ikke af USA. Men det er ikke desto mindre ved at ske.

For mens socialdemokrater og venstrefløjen herhjemme sjældent svinger sig op til mere end at regulere kapitalismens værste skyggesider, så udvikler den nye amerikanske venstrefløj radikale planer for at udfordre selve grundlaget for kapitalismen; elitens ejerskab og kontrol med virksomhederne.

Og så finder de tilmed deres inspiration lige her – i Norden. Hos en vis Rudolf Meidner. Han var økonom og fagforeningsmand i 1970’ernes socialdemokratiske Sverige og stod fadder til et forslag om at tvinge de største virksomheder til gradvist at dele ejerskabet med fonde, ejet og styret af lønmodtagerne. En svensk pendant til LO’s samtidige forslag om såkaldt Økonomisk Demokrati.”