Eva Flyvholm, Udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen medlem af Europaparlamentet, Pelle Dragsted, tidligere MF for Enhedslisten.

Syv catalanske folkevalgte og to ledere fra Cataloniens største NGO´er er netop blevet idømt fængselsstraffe på op til 13 år. Det er første gang siden anden verdenskrig er folkevalgte politikere i EU sendes i fængsel. Dommene udgør et alvorligt angreb på både menneskerettigheder og grundlæggende politiske friheder, og bør føre til fordømmelse fra alle demokratiske kræfter.

Politikerne og NGO-ledernes ”forbrydelse” er at have muliggjort en folkeafstemning, hvor catalanerne kunne tilkendegive om de ønskede uafhængighed fra Spanien. Spørgsmålet om forholdet mellem catalonien og Spanien skal vi ikke blande os i. Men at fredelige og demokratiske politiske aktiviteter kriminaliseres, er en udfordring for hele Europa.

Fra Enhedslistens side har vi fulgt hele forløbet tæt. Vi var til stede som gæster under folkeafstemningen og oplevede det spanske politis voldsomme overgreb på fredelige catalanske vælgere. Vi har besøgt de politiske fanger, der allerede har været varetægtsfængslet i to år, og vi har overværet retssagen i Madrid.

Vi føler os som europæere forpligtet til at sige fra når folkevalgte kollegaer, og NGO-ledere fængsles og forfølges midt i et af EU’s kernelande. Hvis Spanien kan slippe afsted med at håndtere politiske konflikter ved at fængsle deres politiske modstandere, så vil andre europæiske ledere blive fristet til at gøre det samme.
Desværre har vi oplevet at både den tidligere og nuværende danske regering har lukket øjnene og nægtet at forholde sig til de brud på grundlæggende demokratiske rettigheder som den spanske stat begår. Det er et stort svigt overfor de demokratiske værdier som Europa burde bygge på.

De dømte politikere og NGO-ledere vil nu anke deres domme til Den europæiske menneskerettighedsdomstol. Men sådan en proces kan tage mange år, hvor vores kollegaer skal sidde fængslet – væk fra deres børn og familier.  Det er utilstedeligt.
Udenrigsminister Jeppe Kofoed må sammen med andre europæiske lande lægge pres på den spanske regering for at give de folkevalgte politikere og NGO-ledere øjeblikkelig amnesti som et første skridt mod en demokratisk dialog om Cataloniens fremtid. Politiske konflikter kan og skal ikke løses med vold mod vælgere og fængsling af politikere.