Kapitalismens besynges ofte som rationel og effektiv. Men intet er så irrationelt og ineffektivt som den arbejdsløshed, kapitalismen har brug for som reservearmé for at fungere. En ny, grøn jobgaranti kan måske være med til at løse problemet, skriver jeg i denne klumme i Dagbladet Information.

Her et uddrag:

“Den bevidste vedligeholdelse af arbejdsløshed gør det desto mere kynisk, at særligt højrefløjens partier ofte udskammer og kritiserer de mennesker, som er ramt af arbejdsløshed, og som jo egentlig er ledige i den kapitalistiske økonomis tjeneste. Det er som at pisse på nogen og bagefter sige, at de lugter.

Men det er ikke engang det mest opsigtsvækkende ved idéen om en naturlig arbejdsløshed. Det, som virkelig burde få os op af stolene, er det enorme ressourcespild, det indebærer, når vi med åbne øjne lader arbejdsføre mennesker, der kan og vil arbejde, gå ledige. Ikke bare under de tilbagevendende kriser, som er en anden af den kapitalistiske økonomis tro følgesvende, men også under højkonjunkturer. Tænk på, hvilken værdi de p.t. mere end 130.000 arbejdsløse danskere kunne skabe for samfundet, hvis de fik tilbudt et arbejde.

Behovet for en konstant arbejdsløshed er sammen med de tilbagevendende kriser en af den kapitalistiske økonomis mest groteske indbyggede fejl. De titusinder, der konstant holdes i arbejdsløshed, udgør et enormt økonomisk spild, for slet ikke at tale om de store sociale konsekvenser for dem, som går ledige.”